Wat zal de invloed zijn van Apple’s iPhone 6 op het mobiele gamen

 

Apple onthulde op 9 september 2014 de iPhone 6, samen met de iPhone 6 Plus.
De twee nieuwe iPhones beschikken over een 4,7 en 5,5″ scherm waardoor ze tot de dusverre grootste iPhones behoren. Samen met een nieuwe en krachtigere processor, zullen de nieuwste smartphones van Apple draaien op iOS-8, een besturingssysteem dat ontworpen is met verhoogde grafische prestaties in het achterhoofd.

Dit alles heeft grote gevolgen voor zowel de gameontwikkelaars en mobiele gamers evenals de hele mobiele gaming industrie.


Wat betekent de iPhone 6 voor de mobiele gameontwikkelaars.
Twee nieuwe iPhones met twee verschillende schermformaten die zowel een stuk groter zijn als een hogere pixeldichtheid hebben dan de iPhone 5s betekenen meer werk voor de ontwikkelaars.
De nieuwe 64-bit processor A8 is 13% kleiner dan zijn voorganger. Dit maakt hem goedkoper te produceren en de werking van de processor is koeler en kan toe met minder batterij verbruik. Alles bij elkaar heeft de A8 een 25% hogere snelheid en een toename van 50% in grafische prestaties. De iPhone 6 Plus heeft 285% meer pixels dan de 5s, dat is een behoorlijk grote stap.
Om dit alles mogelijk te maken introduceert Apple Metal in iOS 8, een optimalisatie van het besturingssysteem. Metal elimineert vele knelpunten die zijn gevonden in de traditionele grafische API’s. Het is specifiek ontworpen om de moderne architectonische overwegingen, zoals multiprocessing en gedeeld geheugen, te benutten. Metal biedt een gestroomlijnde API, een uniform graphics en rekenkracht taal, en op Xcode-gebaseerde tools.
Metal werd ontwikkeld met de hulp van grafische engine makers zoals Epic en Crytek. Daarnaast werken ontwikkelaars en uitgevers zoals EA, Square Enix, Ubisoft en vele andere traditionele” spelers in de industrie graag samen met Apple.
Het door Super Evil Megacorp speciaal voor Apple ontwikkelde MOBA ( Multiplayer Online Battle Arena) spel Vainglory zal de nieuwe grafische kracht van de iPhone 6 en 6 Plus laten zien.

Wat de iPhone 6 betekent voor mobiele gamers.
Grotere schermen zijn beter voor gaming. Punt uit.
Iedereen die hetzelfde spel heeft gespeeld op de iPhone versus iPad kan hierover getuigen: Groter is beter. Apple is wat dit betreft bezig met een inhaalslag ten opzichte van zijn concurrenten Samsung en LG die al langer met grotere schermen op de markt zijn gekomen
Dit kanvoor gamers grotere en betere mobiele games betekenen.
Touch-based games worden elk jaar populairder en tot dusverre was de grootte van het scherm van de oude iPhones een belangrijke beperking voor tal van gaming toepassingen. Daarnaast kun je meer ingewikkelde spellen spelen en gebruik je ook eerder andere vormen van media, zoals video streaming, op een groter scherm.
Dit zou er ook toe kunnen leiden dat ontwikkelaars meer visueel aantrekkelijke, complexe en interessante games gaan maken. Iets dat snelle reflexen en veel ingangen vereist werkt beter op een groter scherm.


Wat de iPhone 6 betekent voor de mobiele gaming industrie.
De grotere schermen op de iPhone 6 en iPhone 6 Plus is een directe reactie op het feit dat veel gamers overgestapt zijn naar de grotere schermen van Android-apparaten. Dit wil Apple niet. Het gebruik van games is niet het eerste criterium voor een smartphone gebruikers bij de overweging om een telefoon te kopen. Het is wel een manier om de kracht en aantrekkelijkheid van een telefoon op de markt te laten zien.
De is echter de vraag of Apple in staat blijft om drastisch invloed hebben op de mobiele game-industrie met een upgrade van het product. Hoewel we een kleine stijging in de mobiele game verkoop van nieuwe en verbeterde apps voor iOS 8 en de nieuwe iPhones kunnen zien is een groot deel van de groei van de mobiele gaming afkomstig van nieuwe smartphone gebruikers uit Azië en elders. Mobile gaming is een enorme groeisector sinds de release van de originele iPhone en blijft groeien in een enorm tempo.
De iPhone 6 en 6 Plus zal ervoor zorgen dat Apple de achterstand met de Android-apparaten inloopt en dat kan helpen om klanten voor grotere schermen te behouden. Het is echter onwaarschijnlijk dat de totale markt sneller door zal groeien door de nieuwe iPhones.


Het aandeel Apple reageerde aanvankelijk nauwelijks op de introducties. Na een dag steeg het aandeel Apple echter met ruim 3% tot boven de $ 100.