De herkomst van Troefcall
Troefcall heeft al een hele reis gemaakt, voordat het in Nederland aan kwam. Het spel werd door een Indiase contractarbeider eind 19de eeuw naar Suriname gebracht. Door de komst van Surinamers naar Nederland, wordt vanaf dan ook Troefcall in Nederland gespeeld.
Vanaf 1996 is er een Troefcall Sportbond Nederland, die in 2016 het eerste WK heeft georganiseerd in Nederland. De spelers kwamen uit verschillende landen, maar de meesten hadden een Hindoestaanse afkomst. De sportbond organiseert een competitie waardoor spelers niet alleen thuis kunnen spelen maar ook in wedstrijd verband Troefcall kunnen spelen.
De regels van Troefcall
Het spel wordt gespeeld in Koppels, te vergelijken met Klaverjassen. Echter, de regels zijn eenvoudiger, toch wijkt het af op de volgende punten:
- Het aantal gewonnen slagen telt, men kent geen punten toe aan individuele kaarten en roem bestaat niet.
- Men speelt met alle kaarten, dus 52 speelkaarten en hierdoor 13 slagen
- Kleur bekennen is verplicht, maar troeven of overtroeven niet
- De eerste speler bepaald de troefklaar, op basis van zijn of haar eerste vijf spelers.
Hoewel het spel eenvoudiger lijkt dan Klaverjassen, is het spel zeker niet eenvoudig. Een eenvoudiger spel is Hartenjagen. Je kan stellen dat het spel tussen Klaverjassen en Hartenjagen in zit, qua moeilijkheidsgraad. Bij Troefcall moet je combineren, een strategie bepalen, rekenen en tellen, waarbij je ook de kaarten van je partner in de gaten moet houden. Daarnaast speelt geluk een belangrijke rol, zoals bij zoveel kaartspelen.
Online spelen
Het spelen van online spelletjes wordt steeds populairder, hierbij kan je een spelletje voor jezelf spelen, of tegen andere online spelers. Het online spelen heeft het grote voordeel dat je de deur niet uit hoeft, zeker in deze tijd van corona voor kwetsbare mensen een uitkomst.
- De spelregels van Troefcall zijn makkelijk te leren. Probeer Troefcall onlineĀ uit, na een paar potjes ben je al bekend met de regels