Tolkien estate begint rechtszaak vanwege Lord of the Rings online games

Slechts weken voordat ‘The Hobbit: An Unexpected Journey‘ in premiere gaat staat Warner Bros. een spraakmakende rechtszaak te wachten. De Tolkien estate heeft het bedrijf voor 80 miljoen dollar aangeklaagd, bewerende dat Warner Bros. zich rechten toe-eigent die ze niet hebben. Dit met betrekking tot Lord of the Rings en The Hobbit merchandise, en dan in het bijzonder de virtuele gokkasten en andere online games.

Waar het om draait bij deze rechtszaak is dat de Tolkien estate vindt dat Warner Bros. een decennia oude overeenkomst heeft genegeerd waarin staat dat het bedrijf alleen maar tastbare merchandise van Lord of the Rings en The Hobbit mag creëren, en niets digitaals.

De rechtszaak geeft aan dat er meerdere zaken zijn waar de estate niet blij mee is, maar geeft specifiek aan dat vooral de gokspelletjes aanzienlijke schade kunnen opleveren. ‘’Niet alleen gaat de productie van gokspelletjes ruim over de grenzen van de rechten van de aangeklaagde partij heen, maar dit inbreukmakende gedrag heeft voor diepe verontwaardiging gezorgd bij de trouwe fans van Tolkien, wat onherstelbare schade toebrengt aan Tolkien’s erfgoed, reputatie en de waardevolle welwillendheid die gegenereerd wordt door zijn werk.’’

Bovendien is de Tolkien estate boos over de download spelletjes die zijn gebaseerd op de boeken en verkrijgbaar zijn via mobiele- en tablet diensten en Facebook. In September is Warner Bros. een samenwerkingsverband aangegaan met studio Kabam om twee nieuwe Hobbit strategie spelletjes te ontwikkelen. Ze heten ‘The Hobbit: Kingdoms of Middle-earth’ en ‘ The Hobbit: Armies of the Third Age’. Beide spellen komen dit jaar nog uit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *