Toch toekomst voor het freemium business model in gaming?

Na aanvankelijk de nodige sceptische geluiden in de gamingbusiness lijkt het erop dat het nieuwe Activision Blizzard spel Hearthstone bewijst dat er wel degelijk een markt is voor freemium games. Freemium is het business model waarbij games gratis worden aangeboden en waarbij er voor extra gebruikersmogelijkheden, functionaliteiten of andere features betaald moet worden.

Na de eerste 10 miljoen spelers binnen een maand bereikt te hebben is in amper zes maanden het aantal spelers over het hele wereld verdubbeld naar 20 miljoen spelers. Een enorme prestatie gezien de felle concurrentie in de gaming markt.

Activision Blizzard sloot het tweede kwartaal van 2014 af met een digitale online omzet van $ 481 miljoen, volgens het bedrijf voornamelijk afkomstig van Hearthstone.

Waarom is Hearthstone zo succesvol?

  1. Hearthstone maakt gebruik van een sociale structuur waarbij vrienden van elkaar kunnen zien hoe er gespeeld wordt.
  2. Hearthstone borduurt voort op het World of Warcraft concept hetgeen een van de meest herkenbare games van dit moment is.
  3. De Hearthstone digitale prijs per punt is aanzienlijk lager dan vergelijkbare titels die dezelfde ervaring bieden.
  4. Hearthstone biedt gemak, spelers kunnen wedstrijden spelen wanneer ze willen en zijn niet verplicht een toernooi uit te spelen.
  5. De bereikbaarheid en toegankelijkheid van Hearthstone is goed. Het spel is eenvoudig te spelen en gratis.
  6. Activision Blizzard heeft een enorme PR campagne gevoerd om het spel in de markt te zetten.
  7. Hearthstone biedt geen mogelijkheden tot het “normaal” chatten met elkaar zodat er geen mogelijkheden zijn om te schelden en te pesten. Spelers kunnen alleen met elkaar communiceren middels voorgeprogrammeerde zinnen.
  8. Hearthstone kan gespeeld worden op de Ipad, hetgeen een groot succes is. Er wordt gekeken naar een verdere uitbreiding richting mobiel zodat spelen van Hearthstone op Iphone en Android tot de mogelijkheden gaat behoren.

In november wordt het eerste wereldkampioenschap Hearthstone  georganiseerd met een serieuze prijzenpot.