Target stopt met de verkoop van Grand Theft Auto V in Australië.

De winkelketen Target Australia stopt met de verkoop van de video game Grand Theft Auto V in Australië, na een petitie die in enkele dagen door meer dan 40.000 mensen ondertekend was.

Volgens de initiatiefnemers van de petitie, drie voormalige medewerkers uit de seksindustrie, is het spel bijzonder gewelddadig tegen vrouwen en prostituees in het bijzonder. Door te appelleren aan het imago van Target als betrokken familiebedrijf met hoge ethische normen en waarden zijn ze er in geslaagd het spel uit de schappen bij Target te krijgen.

Target heeft de beslissing om het spel uit de schappen te halen genomen door te luisteren naar een groep consumenten en ze gelijk te willen geven. In een toelichting zei Target Australia’s general manager corporate affairs Jim Cooper: “We zijn ervan overtuigd dat onze beslissing om te stoppen met de verkoop van Grand Theft Auto V in overeenstemming is met de mening van de meerderheid van onze klanten”.

Het is maar de vraag of de argumenten van de initiatiefnemers echt steekhoudend zijn:

  • Grand Theft Auto V is inderdaad gewelddadig maar niet uitsluitend tegen vrouwen of prostituees in het bijzonder. In het spel kun je gewelddadig zijn tegen iedereen.
  • Grand Theft Auto V is gewelddadig maar dit geldt voor een hele reeks andere games die nog wel verkocht worden bij Target. Daarnaast worden er ook films en series bij Target verkocht die gelardeerd zijn met geweld (tegen vrouwen).

Wat verder meespeelde bij de beslissing van Target is dat het spel al een jaar uit is en dat daarmee de meeste verkopen al hebben plaatsgevonden. Wereldwijd heeft het spel in de eerste drie dagen van de verkoop meer dan $ 1 miljard opgebracht. De voorraden bij Target zullen beperkt zijn geweest en de gemiste toekomstige verkopen zullen naar verwachting ook niet enorm zijn geweest.