De eerste grote overname onder Microsoft’s nieuwe CEO Satya Nadella is Mojang, een kleine Zweedse onafhankelijke video game studio en de maker van de enorme hit Minecraft.
Voor een bedrag van $ 2,5 miljard koopt Microsoft een kleine studio met circa 40 medewerkers en enkele spellen waaronder de superhit Minecraft. Van dit spel heeft Mojang meer dan 54 miljoen exemplaren over meerdere platform verkocht. De eigenaar van Mojang is een Zweedse onderneming genaamd Notch Developement. De ontwikkelaar van Minecraft, de 35 jarige Markus Persson, is via zijn bedrijf Notch Enterprises AB voor 71 % eigenaar van Notch Developement. De overige aandelen zijn voor 21% in handen van de medeoprichter van Mojang, Jakob Porsér, en voor 8% in handen van de CEO van Mojang, Carl Manneh.
De omzet van Mojang bedroeg in 2013 $ 330 miljoen met een resultaat van $ 129 miljoen. Op basis van deze cijfers zou Microsoft er 20 jaar over doen om breakeven te draaien. In deze cijfers zijn echter de kosten voor licenties opgenomen die betaald moeten worden aan rechtspersonen gelieerd aan Markus Persson. Volgens de jaarrekeningen van 2012 en 2013 gaat het hierbij om meer dan $ 100 miljoen per jaar. Microsoft zal ongetwijfeld de licentierechten in de deal met Mojang hebben meegenomen zodat je eigenlijk moet uitgaan van een genormaliseerd resultaat van circa $ 230 miljoen. Zelfs op basis van dit resultaat is een aankoop van $ 2,5 miljard nog steeds veel geld zeker gezien de risico’s die er zijn. Waar krijgt Microsoft mee te maken?
Het management van Mojang zal na de overname het bedrijf verlaten. In hoeverre zal Microsoft in staat zijn om de cultuur en de creativiteit, belangrijke succesfactoren van het spel, te waarborgen?
Minecraft is op dit moment populair onder de doelgroep, kinderen. Het is maar de vraag of Microsoft in staat is de doelgroep blijvend te interesseren voor het spel of dat er weer iets nieuws op de markt komt waar de interesse van de doelgroep naar uit gaat.
Kan Microsoft met haar marketingpower ervoor zorgen dat de winstgevendheid van Minecraft nog verder verhoogd wordt.
Het kan zijn dat Minecraft, naast de winstgevendheid, gekocht is door Microsoft om een betere aansluiting te krijgen op de jeugdige consumenten. Hiermee zou Microsoft een directe aanval uitvoeren op haar concurrent Nintendo.
Het kan ook zo zijn dat Microsoft door de aankoop van Minecraft mogelijkheden ziet in de mobiele telefoonmarkt en hiermee voor het onlangs overgenomen Nokia.
Het zal in ieder geval een enorme uitdaging zijn voor Microsoft om na de door Mojang gerealiseerde verkopen van 54 miljoen exemplaren nog minstens 100 miljoen extra stuks te verkopen om de overname tot een succes te maken.