Nintendo: verwacht geen Mario spel voor 99 cent

 

De directeur van Nintendo, Satoru Iwata, vindt de smartphone markt geweldig voor aspirant game ontwikkelaars, maar zegt dat het niet de juiste weg is voor Nintendo.

Nintendo heeft geen plannen om Mario naar smartphones te brengen. In een interview zegt Satoru Iwata dat de smartphone markt een gebied is waarin nieuwe ontwikkelaars goed kunnen groeien. Er komen dagelijks race, actie en puzzel spelletjes uit voor smartphones. Maar uiteindelijk gelooft hij dat het de waarde van games minder maakt.

‘’Ik vind het geweldig dat amateur videospelmakers nu de kans krijgen om hun eigen werk te creëren en te verkopen voor 1 dollar,’’ vertelde Iwata tijdens de E3 in 2012. ‘’Als je het mij vraagt of Nintendo Mario zou moeten verkopen op een smartphone voor 99 cent, dan denk ik niet dat het antwoord ja is. We willen de waarde van game software op een hoger niveau behouden. Anders kunnen we van game creation geen lonende business maken.’’

Iwata ging door over het feit dat smartphone fabrikanten niet malen om de game industrie, maar alleen aan het promoten van het platform zelf denken. Hij zei dat Apple iets soortgelijks gedaan heeft met de muziekindustrie. Volgens hem heeft Apple hun gebruikers laten denken dat liedjes downloaden voor 99 per stuk beter is dan een heel album kopen. En het resultaat, zei Iwata, is dat de artiesten hun muziekverkoop op een andere manier moeten aanvullen.

Verder was Iwata het niet eens met de andere kant van het argument: dat het liedje voor 99 cent eigenlijk de muziek business heeft gered nadat de hoge internetsnelheid leidde tot grotere piraterij cijfers. In werkelijkheid, zei Iwata, hebben de bedrijven die muziek-downloads en MP3 spelers verkopen zichzelf goed gepositioneerd als helden terwijl ze eigenlijk hun klanten aan het bedriegen zijn.

‘’Ze hebben het zo slim aangepakt dat hun imago de reddende engel van de muziek industrie is geworden,’’ zei hij. ‘’Maar het feit van de kwestie blijft dat ze gewoon de middelen van de muziek en het geld ergens anders hebben overgebracht. En hetzelfde gebeurt nu ook in de game industrie.’’

Geschreven door Thomas Veldhuis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *