Microsoft’s Xbox nu ook te koop in China

Vanaf 29 september 2014 is de Xbox One officieel te koop in China. Na een verbod op de verkoop van game consoles van 14 jaar is de Xbox te koop in meer dan 4.000 winkels in 37 Chinese steden.

Microsoft verkoopt de Xbox via BesTV een dochtermaatschappij van de Sjanghai Media Group. De eerste dag stonden er lange rijen bij de winkels van enthousiaste gamers die de Xbox wilden aanschaffen. Microsoft is hiermee het eerste grote bedrijf dat de Chinese markt betreed en wil hiermee een voorsprong opbouwen ten opzichte van de concurrentie. Er is sprake van dat Nintendo Microsoft snel zal volgen op de Chinese markt. Sony met de Playstation 4 heeft nog geen concrete plannen om de Chinese markt te betreden.

Door de strenge Chinese censuur is het echter niet mogelijk om een aantal populaire games, zoals de onlangs uitgekomen nieuwste game van Activision: Destiny en Call of Duty: Advanced Warfare, te spelen.

De markt voor games zal naar verwachting dit jaar met circa 40% stijgen tot een niveau van 110 miljard Yuan. (ruim € 14 miljard) Hiervan zal echter een klein deel betrekking hebben op video game consoles. De markt voor spelletjes voor smartphones is veel omvangrijker en groeit snel door de steeds betere mogelijkheden.

De console met de Kinectuitvoering is stevig geprijsd op een niveau van 4.299 Yuan
(circa € 555). Het is maar de vraag of de verkoop door deze hoge prijs een succes wordt voor Microsoft. Daarnaast zou de beperkte beschikbaarheid van populaire games (door de strenge censuur) de verkopen kunnen afremmen. Het blijft even afwachten voor dat er iets gezegd kan worden over de ontwikkeling van de verkopen.