King Digital Entertainment en Zynga aangeklaagd wegens misleiding.

King Digital Entertaiment (King), de maker van de Candy Crush spelletjes, en Zynga bekend van de Farmville games zijn beide in twee onafhankelijke rechtszaken beschuldigd van misleiding.

King wordt door twee investeerders ervan beschuldigd dat zij bewust informatie heeft achtergehouden over de teruggang in het aantal betalende gebruikers van hun bekendste spelletje, Candy Crush Saga bij de beursgang in 2014. De IPO bracht $ 500 miljoen op en maakte een aantal directieleden miljonair en ook de begeleidende banken verdienden veel geld met de IPO. De investeerders zijn van mening dat deze informatie in de prospectus voorafgaand aan de IPO had moeten worden opgenomen. Na de publicatie van King dat het aantal gebruikers daalde van 12,2 miljoen in het vierde kwartaal 2013 naar 11,9 miljoen in het eerste kwartaal 2014 maakte de koers van het aandeel een duikeling naar $ 13 per aandeel. Deze koers is ruim 40% lager dan de introductiekoers van $ 22,50 die de beleggers tijdens de IPO hebben moeten betalen. De twee investeerders proberen er een “class action”proces van te maken zodat andere investeerders kunnen meeprofiteren van de rechtszaak.

Farmville

De zaak tegen Zynga is vergelijkbaar met de zaak tegen King. Ook hier zou er sprake zijn van onjuiste informatie in de prospectus bij de IPO over het aantal gebruikers. Net als bij King zakte de koers in elkaar toen het nieuws over het aantal gebruikers bekend werd. Op het hoogtepunt in maart 2012 noteerde de koers van Zynga $ 15,91 per aandeel om vervolgens binnen 3 maanden te dalen naar een niveau onder de $ 3 per aandeel.