Is er een toekomst voor World of Warcraft?

Hoe ziet de toekomst er uit voor een van de meest succesvolle games van de laatste jaren? World of Warcraft van ontwikkelaar Activision Blizzard bestaat inmiddels bijna tien jaar. De laatste jaren is het aantal betalende spelers van 12 miljoen gedaald naar het huidige aantal van 6,8 miljoen spelers.

Met de nieuwe vijfde uitbreiding van het spel, Warlords van Draenor, probeert Blizzard in ieder geval de daling te stoppen. Normaal gesproken stijgt het aantal spelers bij een nieuwe uitbreiding. Ook de timing voor de release van het nieuwe spel, 13 november, vlak voor de belangrijke kerstinkopen, is perfect om nieuwe spelers binnen te halen.

De complexiteit van het spel zou nieuwe spelers kunnen weerhouden om het spel te kopen. Blizzard doet erg haar best om het spel te vereenvoudigen terwijl tegelijkertijd het toevoegen van nieuwe dingen de zaak complexer kan maken. Om dit nadeel weg te nemen krijgen de spelers die middels een pre-order het spel aanschaffen de mogelijkheid om vanaf level 90 te spelen. Dit zal beginnende spelers zeker helpen en lijkt ook interessant voor spelers die gestopt zijn met het spel en zo weer op niveau kunnen instappen.

De ontwikkeling van Warlords of Dreanor heeft meer dan 2 jaar in beslag genomen. Volgens Blizzard is dit tot dusverre de meest ambitieuze uitbreiding van het spel. Het aantal werknemers dat betrokken is bij de ontwikkeling is uitgebreid van 150 naar 220 medewerkers. Door het grote aantal medewerkers wordt verwacht dat de toekomstige uitbreidingen sneller op de markt komen.

Wat kunnen we verder verwachten:

De onlangs overleden World of Warcraft fan acteur Robin Williams zal worden vereeuwigd als gamepersonage. Het is nog niet duidelijk wat de rol van Williams in het spel wordt.

Op 11 maart 2016 is de première gepland voor de nieuwe World of Warcraft film. De film wordt geproduceerd door Legendary en Universal Pictures en heeft een aantal bekende acteurs gecontracteerd zoals Ben Foster (X-men), Paula Patton (Mission Impossible) en Rob Kazinsky (Pacific Rim).

Al met al genoeg ontwikkelingen om ervan uit te gaan dat we de komende tijd nog te maken krijgen met World of Warcraft. Niet in de laatste plaats omdat Activision Blizzard over het jaar 2013 een totale omzet boekte van $ 4,6 miljard met een nettowinst van ruim $ 1 miljard. Een deel van dit resultaat is afkomstig van de 6,8 miljoen spelers van War of Warcraft naast de andere goed presterende games zoals Call of Duty, Diablo en Skylanders.