Ernstige problemen met Assassin’s Creed: Unity

Ubisoft heeft grote problemen met de onlangs gereleasde nieuwe Assassin’s Creed: Unity. Het spel zit vol bugs en patch na patch verschijnt om de bugs te herstellen. Het lijkt erop dat het spel te vroeg op de markt is gebracht.

Ubisoft had in verband met de vakanties in de Verenigde Staten een deadline die naar het zich nu laat aanzien niet gehaald kon worden. Wat verder meespeelt is het hele circus rondom het pre-orderen. Het pre-orderen werkt alleen optimaal als er een hype gecreëerd wordt. Rondom deze hype wordt ver van te voren een releasedatum met de markt gecommuniceerd, of het spel nu klaar is om te releasen of niet.

Gezien de hoeveelheid bugs en de impact van de bugs op het spel zou Ubisoft zichzelf een dienst bewijzen door het spel van de markt te halen en een totale recall op de verkochte games te doen. Hierdoor zou het vertrouwen in het label Ubisoft weer herstellen en ook voor de Assassin’s serie zou dit goed zijn. Adviezen van Ubisoft om de verbinding met het internet te verbreken tijdens het spelen en om de social features uit te zetten zijn eigenlijk belachelijk. Hiermee onderschat je de consument.

Een totale recall is niet eenvoudig, zeker niet met online verkopen, en bijzonder kostbaar. Waarschijnlijk is Ubisoft om deze redenen nog niet overgegaan tot deze maatregel. Überhaupt zie je in de gamebusiness weinig van dit soort vergaande maatregelen bij problemen met nieuwe releases.

De consument heeft aan dit alles geen boodschap. Er is geen ruimte op de markt voor dit soort halfafgemaakte, vol met bugs zittende games.