Derde kwartaalcijfers King Digital Entertainment laten daling omzet en winst zien.

Uit de vorige week gepubliceerde cijfers van de moedermaatschappij van Candy Crush, King Digital Entertainment (KING), blijkt dat zowel de omzet als de nettowinst achterblijven bij vorig jaar. De omzet over de eerste negen maanden van 2014 bedroeg $544 miljoen tegen $648 miljoen in 2013. De netto winst daalde van $230 miljoen in 2013 naar $142 miljoen over de eerste negen maanden van 2014. De belangrijkste oorzaak voor de daling is de daling in de omzet van Candy Crush. Door een stijging van de omzet in de niet-Candy Crush gerelateerde titels is voor het eerst de omzet van de niet-Candy Crush titels groter dan de omzet van de Candy Crush titels. Voor beleggers is dit goed nieuws omdat er nogal wat vraagtekens bestonden ten aanzien van het vermogen van KING om buiten Candy Crush ook succesvol te zijn.

Binnen KING ligt de focus duidelijk op de niet-Candy Crush gerelateerde omzet en met name op de omzet van games voor mobile devices. In september heeft KING haar vierde mobile game van dit jaar geïntroduceerd, Diamond Digger Saga.

Het maandelijkse aantal unieke spelers steeg met 29% ten opzichte van 2013 naar 348 miljoen in 2014. Ten opzichte van het tweede kwartaal in 2014 bedroeg de stijging slechts 1% (3 miljoen spelers).

De oorlogskas van KING is goed gevuld. Ultimo september had KING $976 miljoen in kas. Hiervan zal $150 miljoen gebruikt worden voor de inkoop van eigen aandelen. Daarnaast heeft KING een (kleine) overname gedaan. Voor in totaal $16 miljoen is in september het Londense Astrapia Limited, beter bekend als Comufy, gekocht. Het bedrijf is in 2009 opgericht en verzorgt sociale CRM (linkedIn-achtige) diensten.