Beurskoers Gaming bedrijven baart zorgen.

 

King Digital Entertainment, de maker van de razend populaire Candy Crush Saga online game, is minder als koninklijk en meer als een nar door beleggers behandeld sinds de beursgang in maart. Het Londense informele sociale gaming bedrijf prijsde zijn aandelen tijdens de IPO op $ 22,50 – een waardering van de onderneming van meer dan $ 7 miljard – voordat ze haar aandelenprijs met bijna 16 procent op de eerste dag van de handel zag dalen. Het aandeel sloot de eerste beursdag op $ 19. De CEO van King, Riccardo Zacconi, verloor alleen al  $ 230 miljoen als gevolg van de desastreuze koersontwikkeling in de eerste week.

Sindsdien zijn de aandelen van King verder gedaald tot een niveau van circa $ 14, nadat het bedrijf op 12 augustus een tegenvallende winst had aangekondigd. Volgens kenners is het bedrijf zelfs op een prijsniveau tussen de $ 16 en $ 18 te duur. Verhandelen op een koers/winst niveau van 15 tot 18 is gewoon te veel.

Vergelijkbare problemen heeft Zynga gehad, het in San Francisco gevestigde gaming bedrijf dat de hit Farmville heeft gemaakt. Net als King, is Zynga er niet in geslaagd om na Farmville een nieuwe blockbuster te produceren. De beurskoers van Zynga is sinds maart 2012 gedaald van $ 14,50 naar een niveau van rond de$ 3.

De markt zit te wachten op de verdere diversificatie van King. Tot dusverre zijn het allemaal games van hetzelfde puzzel / casual / genre en de markt nog steeds van mening is dit te eenzijdig is.

Tijdens de bedrijfspresentatie op 12 augustus heeft King wel een deal van in totaal $ 90 miljoen aangekondigd met de in Singapore gevestigde Nonstop Games studio. Dit zou moeten bijdragen aan de gewenste diversificatie. Succes is echter niet verzekerd door dit soort deals. Zynga heeft sinds 2010 meer dan $ 800 miljoen uitgegeven aan acquisities, zonder veel succes. De overnames zijn vooral risicovol omdat veel gaming bedrijven gebruik maken van het zogenaamde “freemium” model, waar een spel is in eerste instantie gratis te downloaden is, maar waarbij de speler voor een extra niveau of extra functies moet betalen. Daarnaast is het de vraag of de overname van Nonstop Games meteen een volgende grote hit voor King oplevert.

King heeft met een oorlogskas van $ 832 miljoen nog voldoende mogelijkheden om andere overnames te gaan doen.

King’s EBITDA voor het tweede kwartaal bedroeg $ 248 miljoen, een stijging van bijna 35 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De verwachting voor het derde kwartaal ligt met een range tussen de $ 500 miljoen en $ 525 miljoen ruim onder de ramingen van $ 615 miljoen van de analisten.

King moet proberen om een van de meest succesvolle games aller tijden te vervangen. Het vinden van een dergelijk soort spel is als het winnen van de loterij, en nu moeten zij het voor de tweede keer zien te winnen.