Aanklachten tegen Gamingbedrijven steeds normaler

Op 16 oktober 2014 is er een hoorzitting gepland in de rechtszaak die de 80 jarige Panamese oud-dictator Manuel Noriega tegen Activision heeft aangespannen.

Noriega werd in 1992 in de Verenigde Staten veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf voor witwassen, drugstransporten en afpersing. In 2007 werd Noriega uitgeleverd aan Frankrijk voor vergelijkbare vergrijpen. Op dit moment zit hij een gevangenisstraf van 20 jaar uit in Panama.

Volgens de aanklacht heeft Activision in een poging om de populariteit en inkomsten van Call of Duty:Black Ops II te verhogen zonder vergunning of toestemming gebruik gemaakt van het beeld en de gelijkenis van Noriega. Het gebruik van het beeld en de gelijkenis van Noriega zou volgens de aanklacht tot schade hebben geleid. Noriega werd afgeschilderd als de grote boosdoener van talrijke, gruwelijke misdaden.

Als Noriega bij de zitting in het gelijk wordt gesteld is het hek van de dam. Menig dictator zou over kunnen gaan tot het aanklagen van game bedrijven en mediaconcerns.

Activision Blizzard laat zich in de rechtszaak bijstaan door juridisch zwaargewicht Rudy Giuliani, de voormalige burgemeester van New York. Volgens Giuliani is er geen sprake van een overtreding omdat de games vallen onder de vrijheid van meningsuiting, geregeld in het eerste amendement van de Amerikaanse Grondwet.

Naast Noriega is ook Lindsay Lohan in een rechtszaak verwikkeld tegen Rockstar Games en Take Two Interactive voor het gebruik van haar beeld en gelijkenis in Grand Theft Auto V. Lohan beweert dat het karakter Lacey Jonas een eenduidige verwijzing is naar Lohan en haar kledinglijn.

De verwachting is dat Rockstar Games en Take Two Interactive niet voor aansprakelijk zullen worden veroordeeld omdat aan het karakter Lacey Jonas een aantal creatieve elementen zijn toegevoegd die als doel hebben te parodiëren.